Mărturiile halucinante ale unei românce din Spania: „Militarii te urmăresc până la magazin, te aşteaptă după ce cumperi pâine…”
Europa este epicentrul pandemiei, iar Spania cea mai afectată ţară de pe bătrânul continent, după Italia. În Spania, s-au înregistrat 298 decese, iar rata mortalităţii este de peste 6%.
O româncă stabilită în Spania, a dat declaraţii despre situaţia de maximă tensiune în care se află în aceste momente cetăţenii spanioli.
Se pare că străzile din Spania sunt pustii, oamenii sunt izolaţi în case, iar centrele comerciale şi de recreere şi-au sistat activitatea.
Pe geam pot fi văzuţi militari, jandarmi şi poliţişti care supraveghează zonele unde au fost delegaţi pentru a ţine sub control regulile de izolare impuse pentru cetăţeni.
„Soldatii i militarii stau pe strazi, ne urmaresc. Ii lasa in pace doar pe cei care merg la munca. Te opresc si iti cer sa le prezinti actele, te intreaba unde te duci. Daca te duci dupa paine, la magazin, asteapta sa te intorci”, spune românca în vârsta de 47 de ani stabilită în Spania.
Amenzile pentru nerespectarea carantinei se situează între 300 şi 30.000 de euro.
„Erau patru baieti care au iesit sa vorbeasca in fata blocului si au fost amendati, i-a ridicat politia imediat. Nu ai voie sa iesi din casa nejustificat. Poti sa te duci la munca, la market sau la farmacie. Acolo trebuie sa stai la rand, sunt cozi mari”, spune românca.
„La intrarea in supermarket-uri sunt gardieni care te obliga sa te dezinfectezi pe maini si la intrare si la iesire si sa iti pui masca. Lumea este foarte panicata! Dupa ce iti termini treaba trebuie sa intri imedita in casa”, declară aceasta.
Alimentele au fost raţionalizate
Cele mai cumpărate alimente sunt făina, carnea, uleiul, hârtia igienică, pastele, orezul. Produsele care lipsesc din farmacii: spirt, măşti şi dezinfectante.
„Nu ai voie sa iei decat sase produse dintr-o singura categorie de alimente. Adica sase sticle de ulei, sase pungi de faina. Nu iti da voie sa iei mai mult. Oamenii care aduc marfa, cei de pe camioane, au facut protest pentru ca muncesc prea mult. Au strigat ca nu mai pot sa faca fata volumului. Refac stocul alimentar zilnic, ca si cand ar reface in mod normal aprovizionarea o data sau de doua ori pe saptamana”, a mai declarat aceasta.
Mai mult decât atât, volumul trasportului în comun a fost redus la jumătate deoarece sunt extrem de puţini oameni care mai circulă pe străzi, potrivit a1.ro